Array/Darren Johnston

Darren Johnston is een meermaals bekroonde choreograaf, geluids- en beeldend kunstenaar die werkt in galerieruimtes, grote theaters, buitenlocaties en locatiespecifieke/gevonden ruimte. Technologie en experimenten blijven centraal staan in zijn ontwikkeling en creëren een naadloze samensmelting van verschillende artistieke vormen. Menselijke interactie, perceptie en meeslepende ervaring zijn belangrijke facetten van zijn werk, waarin de grens tussen visuele kunst en performance/dansesthetiek vervaagt.

Tijdens HUBS IMMERSIVE Festival presenteert Darren in ‘het Diepe’ van De Nieuwe Regentes zijn work-in-progress Genkaku, waarbij hij gebruik maakt van holografische projecties.

Johnston studeerde af aan LABAN in Londen met de Outstanding Choreographic Achievement Award en ontving een reeks awards en eerste prijzen, waaronder de eerste prijs op het prestigieuze ‘Internationaal Choreografen Concours’ in Nederland en een Herald Angel Award op het Edinburgh Festival.

Johnstons basis en ontwikkeling in de elektronische muziekcultuur heeft geleid tot opmerkelijke samenwerkingen met artiesten als Aphex Twin (HERE), Squarepusher, Mira Calix, Jamie Lidell en het London Contemporary Orchestra. Zijn werk wordt vaak in opdracht gemaakt en getoond op internationale locaties en festivals, waaronder the Barbican (Londen), Parco della Musica (Rome), TodaysArt Festival (Holland), the Roundhouse (Londen), VEO Festival (Valencia), de Queen Elizabeth Hall (Londen) en The Museum of Art, Kochi (Japan).

‘Net zozeer installatie als dans … een rake mix van optische illusie, beweging en architectuur.’
The Independent

‘Doet de lijn tussen theater en beeldende kunst vervagen.’
The Japan Times

Array/Darren Johnston is uitgenodigd door The Grey Space in the Middle